Via Equestra

IMG_4797.jpg

Paarden kunnen voor een zadelmakmaak- of (her)scholingstraject bij Via Equestra intern worden gebracht.

Een goed begin is het héle werk! Met het op een prettige, rustige manier zorgvuldig zadelmak maken en inrijden van je paard kun je veel latere problemen voorkomen.
Mijn werkwijze is gericht het creëren van fysieke en mentale balans, begrip vertrouwen en plezier in de samenwerking bij het onbeleerde paard. Ik overval of overbluf je paard niet, maar werk met zorgvuldige en duidelijke, behapbare tussenstappen. Het eerste zadelen, teugelwijs maken, gewicht dragen, bewegen met gewicht, balans bewaren, stoppen en sturen zijn allemaal cruciale onderdelen. Ze worden pas zodra het paard ze afzonderlijk begrijpt aan elkaar gekoppeld.

Het paard zelf bepaalt het leertempo en heeft een duidelijk stem in de training. Hoe leert hij het beste en het meest ontspannen? Wat vindt hij leuk, wat vindt hij moeilijk, wat kan hij goed, hoeveel kan hij verwerken? Hij mag het me allemaal vertellen en ik houd er rekening mee, zonder de effectiviteit van de training uit het oog te verliezen.

Ook (her)scholing is intern mogelijk. Niet altijd verloopt de samenwerking tussen mens en paard moeiteloos en vanzelfsprekend. Soms loop je als eigenaar tegen problemen aan. Waarom doet mijn paard zo moeilijk? Wat doe ik verkeerd? Vaak ontstaan problemen niet moedwillig. Paard en eigenaar verstaan elkaar verkeerd, en het gedrag wordt van kwaad tot erger.
We kijken breed naar je paard en jou. Voeding, tuigage, pijn of andere fysieke oorzaken (zoals hormonen), trainingsmethode, huisvesting, eerdere trauma’s, alles kan een rol spelen bij het ontwikkelen van probleemgedrag bij een paard. We gaan kijken, overleggen en aanpakken, om te zien welke aanpassingen in de leefomstandigheden en welke vormen van training mens en paard kunnen helpen weer een team te worden.
Ook verkeers- en buitenrijmak, écht trailermak en zelfs wedstrijdklaar maken behoort tot de mogelijkheden.

Kosten voor intensieve interne training zijn per maand 600 euro inclusief 9% BTW. Dit is volledig volpension en ongeveer 20 tot 25 trainingsuren per maand. Paarden staan in paddocks 24/7 buiten met beschutting en onbeperkt hooi, waar gewenst aangevuld met balancer, liksteen of eigen krachtvoer. Natuurlijk wordt ook de eigenaar betrokken bij het trainingsproces, zodat je sámen met je paard verder kunt als je hem weer mee naar huis neemt.

Minimale trainingstijd voor zadelmak maken van volledig onbeleerde paarden is twee maanden, aangezien ik niet onder gedwongen tijdsdruk werk. Is er meer tijd nodig, dan overleggen en beslissen we altijd tijdig.
Heeft een paard al een fijne deels beleerde basis of heeft de eigenaar veel ervaring in doorrijden van de allereerste basics, dan is de minimale trainingsduur in goed overleg een maand of zes weken.

Let op: Regelmatig krijg ik aanvragen voor inrijtrajecten voor driejarigen.
Voor inrijden zijn paarden bij mij welkom vanaf vier jaar en ouder. Vanaf drie jaar werk ik graag met ze aan een voortraject zodat je, als ze er fysiek klaar voor zijn, alleen nog maar hoeft op te stappen en weg te rijden, omdat ze volledig hebben begrepen wat de bedoeling is. Echt fysiek belastend rijwerk doe ik dan, met respect voor het nog zeer onvolgroeide skelet van een driejarige, echter niet.

Als de kennismaking met het paard me doet inschatten dat het om een bijzonder traject gaat, bijvoorbeeld bij een paard met een complex trauma of een bijzonder moeilijk karakter, dan worden de voorwaarden voor het traject in overleg vastgesteld.

 

IMG_7492