Via Equestra

Data “Vrij Spel”: 9 april 2021
Lokatie: Via Equestra, Gilze
Prijs: 125 euro p.p.
Max. 6 deelnemers

De homepagina van deze website begint met de kreet
“Is jouw paard al gameverslaafd”

…. maar hoe staat ’t eigenlijk met JOU?

“Play is the highest form of research,” zei Einstein.

Kun jij nog spelen?
ECHT spelen?
Met je hart, je ziel en heel je lijf en leden?
Zo nee, hoe zou dat komen?
En verlang je er wellicht juist WEL naar?

Natuurlijk komen er met volwassen worden verantwoordelijkheden bij die je als kind nog niet hebt.
Verantwoordelijkheden die wellicht die zorgeloze speelsheid naar de achtergrond drukken.
Of trauma’s en overlevingsmechanismes, moeilijke omstandigheden, (faal)angsten, prestatiedruk, die je geest hebben laten afdwalen van speelse vrijheid die er ooit wel was.
Misschien mocht of kon je zelfs als kind al niet vrij spelen. Moest je altijd oppassen, braaf zijn, niet vies worden, beleefd zijn… Altijd voldoen aan andermans spelregels. Misschien heb je de vrijheid van écht spelen wel nooit gekend.

Ik hoor ook vaak de verzuchting: “Als kind kon ik dat… maar ik ben dat vrije speelse helemaal kwijtgeraakt…”
Niet zelden klinkt er een verlangen uit die opmerking. Waarom is die vrijheid er niet meer?
En vaak komt er achteraan, hoe doe JIJ dat dan, ZO loslaten, ZO vrij zijn in je doen en laten?

Eeeeh. Heel eerlijk? Ik had heel lang eigenlijk géén idee. Ik heb het niet teruggevonden. Ik heb veel ervan nooit afgeleerd.
Maar hoe meer ik mezelf ontwikkel, hoe meer ik die échte speelsheid ook anderen gun, dus hoe meer ik op zoek ben naar het ontrafelen van de ‘magie’ van spel, om het ook over te kunnen dragen.

In ‘spel’ zitten veel verschillende elementen.
Deze Vrij Spel dag ga ik een hele serie van die elementen op je loslaten.
Waar houdt jouw speelsheid zich schuil? Hoe speel je haar weer vrij?
Kun je van speelsheid JUIST een krachtige volwassen tool maken om levensvraagstukken het hoofd te bieden, zo ja, HOE dan?

Ik ben geen opgeleide professional, geen wetenschappelijk alwetende theoreticus, ik ben vooral doorgewinterd ervaringsdeskundige.
Dat betekent dat ik in de praktijk leer, en dat deze dagen in de praktijk vormkrijgen en verschillende mogelijke routes hebben, met géén idee (en oh, wacht, hoe toevallig, daar heb je alvast 1 element van ‘spel’) waar ik uiteindelijk precies uit ga komen.

Deze dag is voor mensen die het onderzoek aandurven. Je spel terugvinden is best weleens niet voor watjes 😉 Ik heb deze dag een aantal keer in try-out gegeven en daarvan geleerd, maar hij staat nog maar net in de steigers. Dat geeft álle ruimte om te lachen, te huilen, het niet te weten, ter plekke bij te stellen, de durven blozen, of ernaar verlangen dit weer voluit te kunnen en dat ter plekke aan durven gaan. OOK voor mij!


In de ochtend gaan we spelonderzoek doen. En dan heb ik het niet over tikkertje en verstoppertje doen 😊 In de middag gaan we, als de groep zich daarvoor leent, ons spel laten spiegelen door de paarden. Bij mooi weer werken we de hele dag op de wei en de paddocks bij de paarden, bij minder mooi weer pendelen we heen en weer tussen mijn speelse huisje en de wei.

Voor koffie, thee en lekkers wordt gezorgd, lunch breng je zelf mee. Stuur me een berichtje, op via@dewegvanhetpaard.nl met je gegevens om je op te geven. Ik kijk er naar uit!